Apaj
Apaj története | Hírek, beszámolók | Programok | Élőkép (webkamera) | Arculati Kézikönyv

2023. március 15-i megemlékezés

Az 1848-as forradalomra és az 1848-49-es szabadságharcra emlékezve március 15-én délután 4 órakor kezdődött Apaj község ünnepi műsora. Az emlékezés menetén a nagy szél miatt a fáklyák elmaradtak, de az ünneplők így is végigjárták a már 17 éve hagyományos útvonalat. 
 
A Pitypang Óvoda műsorában indulókat hallhattunk és saját készítésű, nemzeti színekben pompázó virágokat helyeztek el az ovisok.
 
Novák Pál polgármester ünnepi beszédében beszélt a Márciusi Ifjak 12 pontjáról, elgondolkodtatva azon, hogy ma abból hány pont valósul meg. Beszélt a szomszédunkban lévő háborúról, diktatúrákról, közteherviselésről, tanárok tüntetéséről és az orvosok összefogásáról.
Szomorúan mondta el, hogy a települési ünnepségen a szereplő gyermekek és azok hozzátartozóin kívül nagyon kevesen jöttek el Nemzeti Ünnepünk megemlékezésére. Mintha elfelejtették volna az emberek, mit és kiket ünneplünk. A fiataloknak ki mutat példát, ők hogyan fognak majd megemlékezni gyermekeikkel. Elfelejtjük, hogy a Március 15-i munkaszüneti napot azért kapjuk, hogy méltón tudjuk ünnepelni azt a napján. A diákok "letudják" az iskolai ünnepségen a megemlékezést és csak a szereplők jönnek el. De mit is várunk, ha a felnőttek, a tanárok, a szülők, távol maradnak, ha Ők nem bíztatják a gyermekeket. Ha egy órát nem tudunk az ünneplésre szánni, ha a hideg vagy a szél miatt nem jönnek el, vagy azért mert a szabadnapjukat nem szakítják ezért meg, akkor baj van.
 
Remény azért van. Az Arany János Általános Iskola 7. osztályos tanulói osztályfőnökükkel nagyon szép, tánccal és zenés elemekkel összeállított műsora méltó volt az ünnepünkhöz. Nekik külön köszönet ezért!