Apaj
Apaj története | Hírek, beszámolók | Programok | Élőkép (webkamera) | Arculati Kézikönyv

Gyermek RCOR téli kupa versenynap az Apaji iskolában

Már két hónapja készültek az Arany János Általános Iskola Robotika és modellező szakkörére járó diákok Novák Pál szakkörvezető segítségével, hogy február 25-én délután az első Off Road autó modell versenyükön elindulhassanak.
 
Összesen 21 diák indulhatott el a versenyen. Az autókat egy vállalkozás biztosította a gyermekek számára. Sok mindent meg kellett tanulniuk ahhoz, hogy végül rajthoz állhassanak a versenyzők. Megismerkedtek egy autó felépítésével, fő alkotó elemeikkel, működési elvükkel. Azután gyakorlatot kellett szerezni a távirányító használatához, mert ami egyszerűnek tűnik, kívülről, hogy mikor kell balra vagy jobbra kanyarodni, az a pályán sokkal nehezebb, mert amikor szembe érkezik az autó, hirtelen minden irány megfordul. Nagyon is ott kell lenni fejben, ez nem egyszerű kisautózás. Ezek a gépek 5 kg súllyal akár 80 km/h-ás sebességre is képesek.
 
A verseny előtt együtt ebédeltek a felnőtt modellezők és a gyerekek, az iskola konyhás csapata Ica néni vezetésével palacsintát sütött, így teli hassal mehettünk a versenyre.
 
A döntőket kétszer három perces időmérő futam előzte meg, majd három csoportban kezdődhetett az igazi megmérettetés. A pályát is a gyerekeknek kellett felépíteni, amihez az Apaj Nonprofit Kft. dolgozói adtak segítséget. Az RCOR Autó modellező Egyesület Elnöke, Dobóczki László és Pittman János elnökségi tag segítettek az időmérésben, mert itt bizony a századmásodpercek is számítottak. A versenyt Fally György korábbi elnökkel álmodtuk meg még egy évvel ezelőtt és ezen a pénteken izgalmas, három nyolc perces döntőben derült ki, hogy ki veheti át a fő díjat.

 

A díjakhoz az MODELL & Hobby modellbolt adott támogatást két db RC helikopter modellt vehetett át az első és a második helyezett. Csacsi bácsi közbenjárását ez úton is köszönjük. Senki nem ment haza ajándék nélkül, mert a 3. helyezett és a további 18 versenyző is kapott egy elektromos repülőmodellt ajándékba a Giraffe E.T.K. Kft támogatásával, valamint egy tábla csokoládét is kaptak a gyerekek az izgalmakban elvesztett kalória pótlására.
 
A díjkiosztóra korábbi magyar bajnokok ajánlották fel kupáikat vitrinjeikből, így mindenki kupával térhetett haza. A gyerekek 4-8-ik osztályos fiúk és lányok.
 
Az 1. forduló első három helyezettje:
 
1. Bata Kristóf 8. osztályos tanuló 27 körrel. 12,867 s legjobb köridővel 
2. Gulyás József Benji 7. osztályos tanuló 26 körrel 12,579 s legjobb köridővel 
3. Nagy Dániel Balázs 8. osztályos tanuló 26 körrel 13,311 s legjobb köridővel
 
Gratulálunk minden résztvevőnek és köszönet a segítőknek!
 
Novák Pál
polgármester