Apaj
Apaj története | Hírek, beszámolók | Programok | Élőkép (webkamera) | Arculati Kézikönyv

Tájékoztató

Tájékoztató!

A lakosság körében sokan megkérdezték, hogy milyen munkák zajlanak a „villanyoszlopokon” és mit vezetnek a földben? Ki engedélyezte? Minek ez?

A szükséges tájékoztatást a beruházónak és a kivitelezőnek kellett volna megadnia, amire ígéretet tett 3 héttel eszelőt, de ez jó magyar szokás szerint nem történt meg. Még az önkormányzat is mindenről az utolsó pillanatban kapott tájékoztatást, így a kivitelezőt is érte meglepetés, hogy a helyi Településképi Arculati Kézikönyv tartalmaz a kivitelezés módjára vonatkozó előírásokat.

De térjünk vissza az elejére: Magyarország Kormányának Digitális Infrastruktúra Fejlesztési programja, Szupergyors Internet Program 2.0 célul tűzte ki, hogy minden településen legyen elérhető szélessávú (nagy sebességű) kommunikációs hálózat. Ez 100MB feletti átviteli sebességet tesz lehetővé. Ehhez a településeket optikai gerinchálózattal kötik össze, illetve a településeken optikai lefedő hálózatot építenek ki. Na, ez zajlik most Apajon! Ez nem önkormányzati döntés, nem önkormányzati engedélyezés és hatáskör ez országos fejlesztés, amit üdvözölni kell, nem pedig ágálni ellene, mert főleg a jelenlegi helyzetben sokan Home Office-ban dolgoznak, a tanáraink és diákjaink pedig az interneten keresztül tanítanak, tanulnak. Ezt üdvözölni kell és segíteni.

Mi történik jelenleg? A gerinc hálózat még nem érte el Apajt, de „közeledik”. Ezért előkészítik a lefedő hálózatot, ami sajnos az ELMŰ légvezetékei alatt halad, így nő a pókháló. Csatlakozni majd augusztus végén, illetve azt követően lehet, erre már biztosan kapunk bőven reklámanyagot.

Amit önkormányzatunk szabályoz, az az, hogy a villanyoszlopok oldalán lévő ingatlanok beköthetőek légvezetéken vagy ha a tulajdonos kéri, akkor földbe fektetett vezetékkel (ekkor a telekhatárig az áthúzható védőcsövet a tulajdonosnak kell kiépíteni), az utca túloldalára viszont NEM feszítheti át a szolgáltató a kábelt, azt útátfúrással kell átvezetnie. Ezt jelenleg közösen tervezi önkormányzatunk a szakkivitelezővel.

A szolgáltatásra a megbízást kormányunktól a Vodafone nyerte el, a kivitelezést az ELMŰ végzi. A Budai úti kereszteződében és annak mentén, valamint a Fő téren földkábelen viszik a lefedő hálózatot is, ezért a sok „feltúrás”.

Türelmet kérek Önöktől, hiszen ez a kivitelezés a jövőt szolgálja!

A nagy kereszteződésben más munka is zajlik. A Budai útun Kiskunlacháza felé és Kunszentmiklós felé a Dobó István utcában pedig a Dömsöd felé vezető irányban Önkormányzati beruházásban épülnek az új buszmegálló öblök. Ez természetesen forgalomkorlátozással is jár, ezért kérem vigyázzanak Önök is. 

Novák Pál

Apaj község polgármestere